“Intellectuelen lossen problemen op. Genieën voorkomen ze.”, zei Albert Einstein.

Nu is voorkomen natuurlijk beter dan genezen maar voor de Post-hbo-opleiding Geef me de 5 gingen we aan de slag met problemen.

Voor één van de opdrachten wilde ik Remco filmen tijdens zijn dagprogramma. En de opdracht was dat ik net zo lang filmde tot ik drie problemen van Remco in kaart had gebracht.

Het vinden van problemen was een probleem op zich. Ik wilde geen problemen die zich vanzelf oplossen, want dan had ik na een kwartiertje alweer nieuwe problemen nodig. Maar ik wilde ook geen problemen die zo onoplosbaar zijn dat ik geen vooruitgang kan boeken. Zowel voor Remco, als voor mijn portfolio-opdracht. Ik wil tenslotte wel laten zien dat ik de problemen voor hem op kan- en ga lossen met de methode van Geef me de 5.

De problemen die ik gefilmd heb hebben alles te maken met het feit dat de dag niet duidelijk is voor Remco, en daar vloeien de problemen als vanzelf uit voort.

Op mijn filmbeelden zie ik dat Remco zijn werkplek niet kan ordenen, daar moet hij bij geholpen worden. Ook zie ik dat hij moeite heeft met de tijd. Al ver voor koffietijd zit hij aan de koffietafel. “Dat is toch geen probleem?”, zou je zeggen. Wel voor Remco. Want hij vindt het niet prettig om lang te moeten wachten.

Ik ben dus wat betreft de problemen voor mijn opdracht onder de panne.

Reden voor een feestje zou je zeggen. Maar niet voor Remco natuurlijk. Want deze problemen zijn vervelende obstakels die niet fijn voelen en zijn ontwikkeling in de weg staan.

Maar uiteindelijk staat niet het probleem maar de oplossing centraal.
En die oplossing zit ‘m in de methode van Geef me de 5. En dat is tegelijkertijd goed nieuws voor Remco als moeilijk (maar leerzaam) voor mij.

Maar ik ga ermee aan de slag voor Remco én voor mezelf. want zoals Albert Einstein ook zei;

“Te midden van de moeilijkheid ligt de mogelijkheid.”